tiistai 1. huhtikuuta 2014

Mää kerro muutamast opintoretkest SatakunnasKoska tämä teksti koskee Satakuntaa ja Satakuntamatkailua, aattelin et mää voisi kirjottaa tää teksti Pori murteel. Ja murtee lisäks mää koita kirjottaa sitä vähä niinku muutenki porilaisittai. 

Mää opiskele siis matkailuu, ja just päättynees jaksos me opiskeltii Satakunta maakuntan -kurssi. Matkailuopetus lopetetaa WinNova Pori yksiköst, säästösyist tiätenki, tää vuade alottava ryhmä jälkee, jos mää ole ymmärtäny oikei. Siks, tai ehkä siks, en mee vannoo miks, mut me saatii kuitenki rahotus viitee eri retkee tähä yhtee hikisee kurssii liittye. 

Mut raha ei oo onglema? Tiäd hänt.

Satabus kuljettaa mee jokapaikkaa
Retkii o tähä mennes tehty neljä. Ite en oo osallistunu ku kahtee, koska yhe keskiviikkoilla jälkee mää tunsi itteni nii huonovointiseks etten mää v**** jaksanu osallistuu mihinkää museoretkee. Eemil Cedercreuzin Museoretkee Harjavallas. Harjavaltaa menee vaa hullut sanotaa meilpäi, oha siel mielisairaala tai joku osasto.

Tällee jälkeepäi ajatelle olisin mää voinu varmaa osallistuu. Ku mää rakasta historiaa. Mut sit taas ku rupee miettii ni enemmä mää kyl tykkää oppii historiajuttui iha jostai muualt ku jostai museoist. Eikä mua mikää kuvaveistohistoria kiinnost.

Mee luakka siis jakautu ryhmii ja nää ryhmät järkkää jokane yhde retke. Mee ryhmä järjestää toukokuus retke Koivuniemen Herraa Merikarvial. Sin pääsee vast sillo ni me mennää sin sit vast sillo. Koivunieme Herra o maatilamatkailukohde. Mää kirjota siit sit vaik oma juttus.

Mut jos mää kirjottasi vaiks niist retkist mihi mää vaivaudui osallistuu, iha miälelläni tosin.

Ja se yks retki oli Luontotalo Arkkii, oon käyny siel satakunta kertaa. En mää menny sin ko mää oli päivystykses sillo ko mää kaadui kepeil.

Pyhän Ristin Kirkko & Vanha Rauma - Old Vanha Rauma, UNESCO:n maailmanperintökohde 

Näit UNESCO:n kohteit löytyy Satakunnast kaks, ja molemmat Raumalt. Ei me oikee Poris tykät myöntää et Rauma o hianompi paikka ko Pori, mut kyl se vaa o. Iha totta. Porilaiset ihmiset o nii töykeit, et Raumalki olemine helpottaa. Toivottavast kukaa porilaine ei pahot ny miältäs, ei kaikki oo töykeit, mut liia moni.

No tää Rauma retki oli sellane, et meil oli sellane opas, oikee pätevä naine. Sit me mentii Pyhä Risti Kirkkoo, se o tosi suosittu kirkko. Itel tää koko retki oli aika vaivalloine ko mul o kerra nää kepit ny pari kuukaut. Kävelin kuitenki koko reissu. Periks ei annet.

No ei mul siit kirkostakaa paljoo mitää kertomise arvost jääny mielee. Sit me jatkettii mee matkaa, ja käveltii sellasee pihaa mikä o säilyny hyvi entisaikasen. Sitä rupes miättii oikeesti, et elämä o joskus ollu nii helppoo. Tai emmää ny helpost tiäd, mut ei ainakaa ollu mitää tietokoneit ja puhelimii, mihi pitäis koko aja ol kattomas. Ei ollu varmaa sellast jatkuvaa stressii.


Vanha Rauma o Pohjoismaide parhaite säilyny, laajin ja yhteinäisin puutaloalue. Jokku se taloist o jopa 1700-luvult asti säilyny. Siel ku käyskentelee sauvoje kans tai ilma, ni pääsee aika helposti sellasee keskiaikatunnelmaa. Mää rakasta keskiaikaa. Keksikää jooko aikakone, mää lähde heti.

Vanhas Raumas kannattaa oikeest käyd jos yhtää keskiaika kiinnostaa. Siäl o paljo kaikelaisii vanha-aikaistyylisii putiikkei. Kesäl siäl o nii ihana men kahvil johonki sivukujakuppilaa. Sit siäl o sellasii tosi kapeit katui. Mää suosittele lämpimästi. Se o tosi kaunis paikka. Käy ees Pitsiviikoil.

Vuojoen kartano & Olkiluodon ydinvoimalaJoo tääl me käytii viime perjantain ja oli tosi kiva reissu. Oli aurinkoine ja lämmi päivä, ei oikee tuullu tai mitää. Sit me ajeltii bussil siihe Vuajoe kartano pihaa ja mää aatteli et perkele, mu kesäasunnol me tultii. Ellu kyl väitti et se o sen asunto, en mää tiä mul o näit pikkumökkei nii paljo muutenki.

Meil oli sellasee sisäkköpukuu pukeutunu, ihanan pätevä opas, sellane tyähös intohimol ja rakkaudel suhtautuva, sellane ku matkaoppaa pitääki ol. Se puhu paljo, mut kaikki jakso kuunnel sitä. Siis aivan mahtava, tähä mennes paras opastus missää ikin.


Kyl pitää ol tyytyväine ko Winnova tarjos näi hyvät eväät!
Me kierreltii kartanoaluet ympäriis. Opittii siit kaikelaist. Se arkkitehtuuri o sellast, et joka paikas o tarkkaa symmetriaa. Siel o sellasii feikkiovii ja ulkon o wannabe-ikkunoit, maalattui ikkunoit mitkä ei siis oikeest oo ikkunoit. Mää oikee tunsi taas historia ja näi herrasväe astelemas kartano pihas ympäriis.

Muutamii juttui mitä jäi mielee o se, et enne vanhaa mitä kalvakampi emäntä oli sitä parempi oli isäntä. Eli porilaiset tai mikkää muukkaa muijat ei paljo aurinkoo ottanu ja ne hengailiki ain varjos. Tual kartanos oli sellane varjos oleva parveke. Ettei muija päässy ruskettuu. Ja kartanost löytyy hääpeite mikä o vuadelt 1792(??). Ja sit siel o sellane kasvihuone, mikä o pohjosin kasvihuone mis saatii ekan kasvatettuu ananast. Siäl kasvo nyttenki ananast.
Ne pohjoset ananakset
Kyl mää sit tajusi ettei se mu kesäasunto oo. Mut mää tei tarjouspyynnö sil oppaal. No se heitti et sellaset 8 miljoonaa. Pikkuraha, mää vastasi.

Vuajoe kartanos muute voit sääki käyd, tai pitää vaiks häät. Se o nii kaunis paikka kauniis ympäristös, et mää suasittele. Siäl o kokouspalvelutki. Pid ny hyvä ihmine ees kokous siäl.

Ydinvoimala taustal, tääl sai viäl kuvat
Sit me jatkettii matkaa Olkiluado ydinvoimalaa. Mää aatteli enne sitä retkee jo, et mää muadosta mu lopullise kanna ydinvoima-asiaa vast siel ydinvoimalas. Siel oli semmone jämäkkä opas, ketä oli opiskellu vaiks mitä. Opas kerto et Olkiluados käy joku 20 000 viarailijaa vuasittai, suurin ryhmä o tiätyst koululaisryhmät. No, mää esiti hänel tiukkoi ydinvoimakysmyksii ja muadosti ku muadostinki mu kantani sit.

Mää tuli siihe tuloksee et täl hetkel o parempi käyttää ydinvoimaa ku esimerkiks hiilivoimaa, tai muut vastaavaa voimaa mikä aiheuttaa ilmasaasteit. Oon sitä mielt et parempi et ne saasteet o siäl maa al, siäl o kuitenki tilaa. Kylhä se ny vähä ahdistaa et me jätetää mee mukuloil kaatopaikka, mut parempi oikeest jättää kaatopaikka ko maailmaloppu. Mut siis mää nää ydinvoima niinko väliaikasratkasun. Et tulevaisuudes uusiutuvat energialähteet käyttöö. Päästöttömät, sellaset lähteet minkä jätteet ei mee ilmakehää eikä maaperää.


Piänt viherpropagandaa. Siäl roikku tälläsii kasvitaului ympäriis. Vaiks se kuapatu radioaktiivise uraani määrä o yllättävä piäni (kannattaa kuuglettaa) ni päästöi neki o
Lisää propagandaa. Tos o reaktoreitte ja sit olkiluodo oma tuulivoimala tuattama enerkiamäärä tunnis. Se opas jotenki tuntu vastustava tuulivoimaa, emmää ymmär. Se vertas yht ydinreaktorii yhtee tuulivoimalaa... Uusituva enerkia o tulevaisuude enerkia!

Ydinvoimala tuattamaa lämpöö käytetää esim. rapuje kasvatuksee. Sitä lämpöö käytetää myäs viinirypäleide kasvatuksee ja viime vuan siäl oli tehty iha viinii. Mää luule et se viini olis myyntimenestys jos se nimeks annettas vaiks RADIOACTIVE - Wine Of Olkiluoto
Aika moni pelkää et ydinvoimala räjähtää tai säteilee, mut se opas vakuutti mu aika hyvi siit ettei se siit mihinkää räjähd tai säteil. Me käytii siel maa al misä oli uraanii sijotettun ja säteilymittarit näytti nollaa.


Meil kaikil vierailijoil piti ol kunno henkkarit ja meil oli tehty etukätee suppee turvallisuustarkastus tai mikä lie. Kaks mee luakalt ei päässy sit mukaa sin varsinaisel alueel ku niil ei ollu passei. Siel ei saanu kuvat, varmaa siks ettei kukaa suunnittel mitää pommi-iskuu. Et iha hyvät turvatoimet siel oli. Ei mee varmaa tarvii pelät et se siit mihinkä possahtaa.

Euroopa ja Afrika ydinvoimalat, täs näkee vähä tätä et misä sitä sähköö oikeest kuluu ja misä se maailma saastutetaa
Mää oikeesti toivo et ydinvoima o väliaikast. Mää luule et aika moni toivoo samaa. Mut parempi se o ku ilmasaasteet. Ja ilmastomuutos ko tulee, ni mu kaunis Satakunta jää vede al.


Emmää sellast haluu, ko tää o mu koti.
4 kommenttia:

 1. Se pelkä kasvihuonee remppa oli maksanu sen 8 miljoonaa :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ko miljoona :D kyl mää muista oon lähettäny kirjallise tarjouxe;)

   Poista
 2. Mielestäni hyvä matkakertomus matkailuopas oppilaalta.Muuten ollut silmät auki,mut Rauman Pyhänristin kirkosta olis voinut olla tarkempaa kuvausta.Se on hyvin kaunis ja arvokas kirkko.Sitten se ydinvoimalan uraanin säilytyspaikka ,kun olen käynyt siellä,!!!hissillä mentiin ja pakokauhulla takas!!!.Kiitos Cansku kuvauksesta,sulla on sana hallussa,ja kuvat hyviä mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olin vessassa melkee koko kirkkoreissun, enkä kerenny kuulemaan opastusta. Mutta kaunis kirkko on! Kiitoksia! :)

   Poista

Kiitos mielenkiinnosta! Kommentoi ihmeessä!