maanantai 21. heinäkuuta 2014

Jos Poriin haluat mennä nyt...

...hillitse himosi, hallitse halusi ja tule vuoden päästä.

Juuri eletty viikko oli viikko, jonka aikana ei tylsyys iske. Vain valinnanvaikeus iskee, kun mitä mielenkiintoisimmat tapahtumat seuraavat toistaan ja kilpailevat ihmisistä ajoittuessaan väkisin päällekäin. On aktiviteetteja, joiden kirjosta jokainen löytää mieluisan. Karnevaalitunnelma täyttää kaupungin, sulattaa porilaista sydäntä avaten mielet hyväksymään tunkeutujat ulkopaikkakunnilta ja ulkomailta. Tämän viikon aikana on normaalia, että joku matkustaa Poriin. Tämän viikon aikana ulkolaisiin on helpompaa ottaa kontaktia. Tämän viikon aikana Pori elää.

Tää o viikko, jona järjestetään Pori Jazz Festival ja SuomiAreena. Poriin saapuu eri alojen pikkujulkkuja, mutta myös suuria staroja, kuten perjantaina Pori Jazzeilla esiintyneet Hurtsin pojat ja Lemmikki Kauppa Pojat. Eilen saimme lähikontaktin James Blunttiin, joka loistavan keikkansa jälkeen pyynnöstämme näyttäytyi hetken aikaa portilla, josta "staff" ja esiintyjät livistävät alueelle ja alueelta pois.

James Blunt - You're Beautiful

Iivari ja James Blunt, tsiigaa Iivarin blogi
Olin aikaisemmin viikolla seuraamassa Raatihuoneenpuistossa hyvää keskustelua (Suuri Sananvapauskeskustelu, keskustelun aiheena sananvapaus kriisien keskellä), johon osallistui muun muassa Martti Ahtisaari. Keskustelun jälkeen huolettomassa omassa seurassani ilman kiireitä ja huolia jäin hieman kärkkymään paikalle. Nobel-palkittu presidentti Ahtisaari jäi haastatteluun MTV:lle. Muutaman otoksen nappasin tästä ainutlaatuisesta tilanteesta, mutta parasta oli kuitenkin hetkeä myöhemmin seuranneet tapahtumat. Bongasin paikan päältä tuttuni, jonka kanssa punnitsimme, kättelisimmekö Marttia. No, Y.O.L.O., Anniina on nyt kätellyt henkilöä, jonka työtä arvostaa suuresti (ja myös kertonut sen hänelle) ja haluaa entistä enemmän tehdä itsekin työtä maailmanrauhan hyväksi.



Martti Ahtisaari
On oikein kätevää, että SuomiAreena ja Jazzit ovat samaan aikaan. Yhdessä ne ovat vetovoimainen paketti, erityisesti hieman varttuneemmalle väestölle. Googlasin äsken, ja SuomiAreena todellakin järjestetään Porissa siksi, että Pori Jazz on Suomen paras kesätapahtuma, ja sen kävijäprofiili sopii hyvin yhteiskunnalliselle keskustelutapahtumalle.

Nuori sakki viihtyy Jazzien aikaan juhlimassa Jazz-kadulla, joka on tavallinen katu jokirannassa, joka täytetään aina Jazzien ajaksi kojuilla, ruualla ja baareilla, ja jatkoilla Porin yökerhoissa. On melkeinpä sosiaalinen velvollisuus lähteä juhlimaan, ku o Jazzit.

Jazzkatu
Pori Jazz järjestetään siis vuosittain heinäkuussa. Näin on tehty jo vuodesta 1966. Tänä vuonna kävijöitä oli eniten viiteen vuoteen, torstain, perjantain ja lauantain pääkonserteissa 60 000. Jazzit ovat mukava festari kauniissa puistoympäristössä iloisen tunnelman vallitessa kesäkaupungissa. Konserttialueelle voi viedä omat eväät, paitsi alkoholijuomat viranomaisten kiristyneen laintulkinnan vuoksi, viltit, tuolit ja järjestelmäkamerat. Menetin Jazz-konserttineitsyyteni eilen ja tunnenkin nyt itseni rahtusen verran sivistyneemmäksi, koska vihdoinkin tiedän, miltä konserttialue näyttää.




Iskelmäfestareihin, joista vielä en kertonutkaan täällä blogissa, coming soon, in August, after Blockfest, verrattuna valtavan paljon viihtyisämpi tapahtuma. Kuvailisin tunnelmaa rennoksi ja iloiseksi, ennen kaikkea leppoisaksi. Pori Jazzeilla ei ole hirveää rahastuksen meininkiä. Parasta on se, että juhlat ja tapahtumat todellakin jatkuvat konserttialueen ulkopuolella. Koko kaupunki elää tapahtuman mukana. Väkeä on kuin pipoa. Musiikista - se ei ole läheskään pelkkää jazzia. Yksi neljästä lavasta erikoistui jazztarjontaan tänä vuonna. Festivaali järjestetään pääasiassa vapaaehtoisvoimin ja 70% sen ohjelmistosta on ilmaista.

SuomiAreena on tapahtuma, joka on pyhitetty yhteiskunnalliselle keskustelulle. Sen järjestää MTV ja Porin kaupunki yhdessä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Viime vuonna MTV:n SuomiAreenasta lähettämän ohjelman tavoittavuus oli miljoona katsojaa. Konkreettisesti: tapahtumassa on siis puhujia, jotka keskustelevat erilaisista yhteiskunnallisista aiheista. Puhujien joukossa on suuria nimiä ja tuntemattomampaa porukkaa. Kaikki keskustelut löytyvät Katsomosta tallenteina. Tykkään, keskustelut, joita pääsin seuraamaan olivat hyvin antoisia. Seuraavassa SuomiAreenassa aion olla mahdollisimman monessa mukana!



Pori on jälleen näyttänyt vieraille parhaat puolensa ja antanut itsestään positiivisen, eloisan ja hilpeän kuvan.

Näin porilaisena mua kyllä surettaa, koska Jazzit ovat lusitut. Se tarkoittaa aina yhtä asiaa... lunta. Jazzien jälkeen kesää on pelottavan vähän jäljellä. Huomenna suunnaksi Pitsiviikot Raumalla. Poria pakoon. Melkein koko viikko hupeneekin siellä, isoisän luona yöpyessä ja Raumaa kierrellessä, ehkä myös merellä. Loppuviikolla juhlitaan äidin häitä, Raumalla tietenkin.

Palatakseni aiheeseen - piipahda täällä ensi vuonna, koska Jazzeista on hankala kertoa, ne on koettava. Siihen asti Pori on kuollut, tai ainakin kovin syvässä horroksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos mielenkiinnosta! Kommentoi ihmeessä!